تبلیغات
علوم تجربی دهدشت - آموزش تردستی
 
علوم تجربی دهدشت
درباره وبلاگ


هدف از ایجاد این وبلاگ ، گذاشتن مباحث علمی و آموزشی درس علوم تجربی می باشد .
منتظر نظراتتون هستیم .
rezaeiniko91@gmail.com

مدیر وبلاگ : سید هادی رضایی نیكو
مطالب اخیر
نظرسنجی
چه مطالبی را دوست دارین که براتون بذاریم تو وبلاگ ؟








پنجشنبه 12 بهمن 1391 :: نویسنده : سید هادی رضایی نیكو

 

 شعبده باز در یك لحظه آب را به نوشابه تبدیل می‌كند!

شعبده‌باز دو لیوان شیشه‌ای روی میز دارد: یكی پر از آب، و دیگری به ظاهر خالی. او ابتدا یك جرعه از آب لیوان اول می‌خورد، و بعد ادعا می‌كند، كه چون دلش نوشابه می‌خواهد، هم‌اكنون در پیش چشم حاضران، باقی مانده آب را به نوشابه تبدیل خواهد كرد! در این موقع آب موجود در لیوان اول را به لیوان دوم می‌ریزد، و در اینجا به رنگ نوشابه در می‌آید، این آزمایش چگونه است؟

لیوان اول واقعاً دارای آب خالص است، كه آزمایشگر یك جرعه از آن می‌خورد، ولی به گودی ته لیوان دوم، از قبل 5 قطره تنتورید ریخته‌ است كه خشك شده و زیاد به چشم نمی‌خورد. و رنگ نوشابه به حل شدن تنتورید در آب مربوط می‌شود.

در نمایش فوق می‌توان نوشابه بدست آمده را مجدداً به آب تبدیل كرد. در این صورت بایستی از قبل در لیوان دیگری مقداری آب ریخت، و در آن ربع گرم هیپوسولفیت سدیم حل كرد. اگر این مایع بیرنگ روی مایع رنگی شبیه نوشابه، كه از حل شدن تنتورید در آب بدست می‌آید، ریخته شود، همدیگر را خنثی می‌كنند و مایع حاصل به طور كامل بیرنگ می‌شود. دلیل آزمایش اخیر را می‌توان چنین توضیح داد، كه وقتی محلول هیپوسولفیت سدیم را وارد محلول تنتورید در آب می‌كنیم، تتراتیونات سدیم و یداید ایجاد می‌شود، و محلول بیرنگ می‌گردد.

● با یك میله شیشه‌ای شمع روشن می‌شود!


باز هم شعبده‌باز با یك نمایش عجیب و باور نكردنی تماشاگران را غرق در شگفتی می‌سازد. نمایشی كه اجرای آن كاملاً غیرممكن به نظر می‌رسد. او شمعی را روی میز قرار می‌دهد، و نوك یك میله شیشه خیلی معمولی (همزن) را به فتیله آن می‌زند. شمع روشن می‌شود! چرا؟

با آنكه نمایش خیلی خارق‌العاده به نظر می‌رسد، ولی اجرایش ساده است، به طوری كه شما نیز می‌توانید موفق به انجام آن شوید. كافی است كه ابتدا وسایل زیر را آماده كنید: اولاً دو یا سه گرم كلرات پتاسیم، و همان مقدار قند، كه هر دو را به طور مجزا به صورت پودر در آورده‌اید. ثانیاً یك شمع درشت معمولی، كه حتی‌الامكان فتیله آن كمی كلفت‌تر از معمول باشد (این شمع نباید قبلاً مورد استفاده قرار گیرد). ثالثاً چند گرم اسیدسولفوریك خیلی غلیظ، پس از تهیه این وسائل، قبلاً فتیله را به كمك یك سوزن، كاملاً از هم باز كنید، به طوری كه تارهای آن جدا از هم باشند. سپس كلرات پتاسیم و قند را – كه به طور جداگانه در هاون كوبیده، و به صورت پودر نرم درآورده‌اید – با هم مخلوط كنید (اگر این دو ماده را با هم در هاون خرد كنید، امكان انفجار وجود دارد). این مخلوط را از قبل روی فتیله شمع بریزید، به طوری كه این ذرات لابه‌لای تارهای فتیله را به خوبی پر كنند. و چون این دو ماده سفید بوده، و همرنگ فتیله شمع هستند، مسلماً كسی از این آماده‌سازی آگاه نخواهد بود.

و حالا بدون اینكه كسی مطلع باشد، سر یك همزن شیشه‌ای را در اسیدسولفوریك غلیظ فرو ببرید، و بلافاصله به فتیله شمع بزنید. چون براده قند در مجاورت كلرات پتاسیم است، به كمك اسید سولفوریك آتش خواهد گرفت، شمع روشن می شود.

● یك تردستی زیبا و دلپذیر دیگر مربوط به علم شیمی

نمایش ساده‌ای را كه در اینجا مطرح می‌كنیم، در نوع خود خیلی تماشایی است. روی میز نمایش سه لیوان بزرگ محتوی مایعات بیرنگی قرار دارند، كه آزمایشگر آنها را آب معرفی می‌كند. یك پارچ شیشه‌ای نیز دارای مای بنفش رنگ است. شعبده‌باز روی هر یك از سه مایع بیرنگ‌، كمی از مایع بنفش می‌ریزد، مایع اول به رنگ بنفش درمی‌آید. مایع دوم به رنگ قرمز درمی‌آید، و مایع سوم سبز رنگ می‌شود! چگونه این تردستی انجام می‌پذیرد؟

مواد لازم برای اجرای این نمایش شگفت‌انگیز عبارتند از: یك برگ كلم قرمز، 100 سانتیمتر مكعب سركه سفید، و مقداری سود كه در 100 سانتیمتر مكعب آب حل شده است. روش كار به این ترتیب است، كه از قبل برگهای كلم قرمز را به قطعات كوچك ببرید. آنها را در یك كاسه بریزید، و رویش آب جوش اضافه كنید، و مدت نیم‌ساعت آن را ساكن نگه دارید. شما مایعی به رنگ بنفش خواهید داشت. آن را از الك عبور دهید، و در پارچ بریزید. و اما لیوان ول دارای 100 سانتیمتر مكعب سركه سفید، و سومی سود حل شده در 100 سانتیمتر مكعب آب است. دلیلش را هم به طور خلاصه توضیح می‌دهیم: مایع بنفش رنگ، كه از برگ كلم قرمز به دست می‌آید، ا��ر در محیط اسیدی قرار گیرد، به رنگ قرمز درمی‌آید. در محیط قلیایی سبز رنگ می‌شود. و مسلماً در محیط خنثی رنگ خود (بنفش) را حفظ می‌كند. همین!

● چرا شعله دست شعبده‌باز را نمی‌سوزاند؟

این بار شعبده‌باز اجرای نمایش را به عهده می‌گیرد، كه هیچ تماشاگری با دیدن آن نمی‌تواند از تعجب خودداری كند. و آن اینكه شعبده‌باز در حضور مردم مایعی را در گودی دستش می‌ریزد. و بی‌آنكه به آن كبریت بزند، شعله آتش در كف دستش زبانه می‌كشد. او در جلو سن قدم می‌زند، و بدون احساس ناراحتی با تماشاگران صحبت می‌كند، تا مایع تمام شود، و شعله فروكش كند. سپس دستش را با یك دستمال پاك می‌كند، و به ادامه برنامه‌اش می‌پردازد. چگونه این كار ممكن است؟

در اینجا نیز شعبده‌باز از علم شیمی استفاده می‌كند، و هرگز از چشم‌بندی و مهارت دست، و وارونه جلوه‌دادن حقایق بهره نمی‌برد. شما نیز اگر علاقمند به این گونه نمایشات علمی هستید، كافی است كه ابتدا 12 سانتیمتر مكعب سولفیدكربن و 8 سانتیمتر مكعب تتراكلریدكربن تهیه كنید. ابتدا آنها را خوب با هم مخلوط كنید. سپس بدون اینكه كسی متوجه شود، دست خود را روی بخاری نیم‌گرم، و یا آجری كه روی اجاق برقی قرار دارد – و نظایر آن – گرم كنید، و آنگاه مخلوط را در گودی دست خود بریزید، در مدتی خیلی كوتاه مایع شروع به شعله كشیدن می‌كند، البته این سوختن با بوی خیلی زننده همراه نیست، و حتی می‌توان در داخل ساختمان نیز به اجرای آن اقدام كرد.

یادآوری می‌كنیم، در صورتی كه ������وقعیت مناسب نباشد، تا شما قبلاً دستتان را تا آن حد گرم كنید، می‌توانید مایع دست خود را به كمك یك لوله شیشه‌ای مشتعل سازید. یعنی لوله شیشه‌ای را مدت كوتاهی روی شعله اجاق گاز بگیرید و داخل مایع قرار دهید. اگر مواد تازه و مؤثر باشند، این روشها برای مشتعل كردن آن كافی خواهد بود. در غیر اینصورت كبریت بكشید، و به فاصله كمی از آن نگه دارید، مایع شعله‌ور خواهد شد، اما دست شما آن‌قدر گرم نمی‌شود، كه غیرقابل تحمل باشد.

● چرا آب از غربال پایین نمی‌ریزد؟

 

��عبده‌باز یكی صافی مخصوص آشپزخانه به دست دارد، یك ظرف بزرگ شیشه‌ای نیز كه تا نصف محتوی آب است روی میز قرار دارد، و كنار آن نیز یك پارچ شیشه‌ای پر از آب دیده می‌شود. نمایشگر مقداری از آب پارچ می‌خورد، و آنگاه صافی را بالای ظرف بزرگ نگه داشته، و اظهار می‌دارد: آب در غربال حمل كردن – برخلاف تصور عموم – كاری ساده است! و در این موقع شروع به ریختن آب در داخل صافی می‌كند. همه متوجه می‌شوند، كه قطره‌ای آب پایین نمی‌ریزد. به این ترتیب تقریباً نصف آب پارچ را در توی صافی خالی می‌كند. و پس از اینكه با شك و تردید تمام، چند لحظه آن را روی ظرفشویی نگه می‌دارد، به آرامی مقدار كمی آب از لبه صافی توی ظرف بزرگ خالی كرده، و خود صافی را هم داخل آب قرار می‌دهد. سپس از یك تماشاگر نیز می‌خواهد، كه وی نیز این كار را تكرار كند و آن وقت مجدداً صافی را از توی ظرف خارج كرده، و به دست او می‌دهد، و تماشاچی بقیه آب را در توی صافی می‌ریزد. مشاهده می‌گردد، كه قطره‌ای آب در غربال (صافی) باقی نمانده، و همه آن پایین می‌ریزد، دلیل این تردستی چیست؟

به طور خلی ساده، وقتی شعبده‌باز آب را در صافی می‌ریزد، توی صافی یك كاسه شیشه‌ای بزرگ – از انواع پیركس – قرار دارد، كه خیلی نازك بوده، و غیرقابل رؤیت است. همچنین ظرف بزرگ شیشه‌ای و روی میز محتوی آب خالص نیست، بلكه دارای «تتراكلریدكربن» و «بنزین» است. وقتی آب دو مایع به نسبتهای مساوی با هم مخلوط شوند، ضریب شكست آن با ضریب شكست شیشه پیركس یكسان می‌شود، و اشیای شیشه‌ای پیركس در داخل آن دیده نمی‌شوند. شعبده‌باز هنگام قرار دادن صافی در داخل مایع مزبور، آن را كمی می‌چرخاند، تا از صافی خارج شده، و داخل مایع به طور معكوس قرار گیرد. پس اساس شعبده‌بازی از این قرار است: هنگامی كه شعبده‌باز آب را در صافی می‌ریزد، كاسه پیركس توی آن قرار دارد، اما هنگامی كه از مایع درمی‌آورد، تا آن را به تماشاگر بسپارد كاسه مزبور را توی مایع باقی می‌گذارد. كه البته كسی متوجه آن نمی‌شود. و مسلماً آب در نوبت تماشاچی از صافی به پایین می‌ریزد!

● آیا می‌توان شیر را به نوشابه تبدیل كرد؟

شعبده‌باز ظرف نسبتاً بزرگی را كه محتوی شیر است. به حاضران نشان می‌دهد. سپس مقداری از آن را در یك لیوان می‌ریزد. بلافاصله شیر در لیوان به صورت نوشابه درمی‌آید. این كار چگونه ممكن است؟

واقعیت این است كه، شعبده‌باز از قبل، و دور از چشم حاضران، یك لیتر شیر در یك ظرف شیشه‌ای ریخته، و به آن یك قاشق غذاخوری سود اضافه كرده، و خوب به هم زده است. و لیوان دیگر هم – كه به ظاهر خالی به نظر می‌رسد – محتوی سه قطره محلول الكلی فنل فتالئین است، كه رویش چند قطره شربت كارامل نیز افزوده شده است (معمولاً ته این لیوانها ضخیم بوده، و محفظه كوچكی در آن قسمت ایجاد شده است، و برای اینكه مواد ریخته شده در آنها دیده نشود، در پایین‌ترین قسمت بدنه لیوان، یك حاشیه به رنگ سفید زده می‌شود، كه ظاهراً جنبه تزیینی دارد).

دلیل آزمایش را می‌توان چنین توضیح داد كه، تغییر اسیدیته محیط در لیوان دوم با شناساگر فنل فتالئین، و وجود شربت كارامل، سبب می‌شود، كه تماشاگر تصور كند، شیر به نوشابه تبدیل شده است.

منبع:http://physicshps.blogfa.com/post-33.aspx


 





نوع مطلب :
برچسب ها :
لینک های مرتبط :
چهارشنبه 18 بهمن 1391 06:37 بعد از ظهر
داداش دستت درد نکند ولی اگه میشه خواهش می کنم اتش گرفتن دست را با وسایل ساده که در دور و بر ماست بگذارید ممنون میشم.
دوشنبه 9 بهمن 1391 11:14 بعد از ظهر
سلام همكار خوبم
صادقانه ترین احساسم را در زیباترین شب میلاد تقدیمت میدارم.
میلاد نور مبارك

من هم شما را لینك كردم
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر
نظرات پس از تایید نشان داده خواهند شد.


آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :

rezaeiniko Google

در این وبلاگ
در كل اینترنت

آپلود نامحدود عکس و فایل

آپلود عکس




استخاره آنلاین با قرآن کریم


.